„Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van / mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann” - Milyen érzés, hogy a Bëlga zenekar megénekelte munkásságát?
Hazugság lenne azt mondani, hogy nem esett jól. Jó érzés, hogy egy olyan zenekartól kaptam elismerést, akik nem az én korosztályom; nem is ismertük egymást korábban. Nem érdekek alapján írták azt, amit írtak: a dal megjelenése után választottak az Év Borászának. Mondhatnám azt is, hogy jól tippeltek.
Mitôl lesz egy bor jó fröccsbor?
A kimondottan üde, gyümölcsös, esôsorban száraz borokból lesz a legfinomabb a fröccs. Ilyen például a rizling, a cserszegi fûszeres, vagy az irsai olivér. Persze ez ízlés kérdése is, vannak, akik félszáraz vagy félédes borhoz is hozzáadják a szódát. Szerintem ez még belefér, viszont édes borból egyáltalán nem érdemes fröccsöt készíteni. A két-három évnél idôsebb, vagy fahordós érlelésû borokból sem lesz jó fröccs: hiányozni fog belôlük az üdeség.
A szóda teszi jóvá a bort, vagy a bor a szódát?
Hogy jó lesz-e a fröccs, az zömében a boron múlik, de persze a szóda is sokat nyom a latba. A víznél a tisztaság a legfontosabb szempont: ha például klór vagy más anyag megjelenik a szódavízben, könnyedén el tudja rontani fröccsünket. Éppen ezért semmi szín alatt ne készítsünk ásványvízbôl fröccsöt: a sok ásványi anyag miatt ezek a vizek nagyon messze állnak a „tisztaságtól”!
A Nagy Nyári Fröccsöntés a Frittmann borászat támogatásával készült.
© Igenhír 2006-2012 ¶ Impresszum ¶ Médiaajánlat ¶ Adatvédelem ¶ Üzenet ¶ RSS